Amenda de 5 miliarde de dolari a celor de la Facebook si de ce nu schimba nimic

“Amenda de cinci miliarde de dolari pentru Facebook este cea mai mare data vreunei companii care a incalcat intimitatea clientilor si e de aproape 20 de ori mai mare decat orice amenda data pe criterii de intimitate sau securitatea datelor aplicata vreodata, in lume. E cea mai mare data vreodata de Guvernul Statelor Unite ale Americii pentru orice incalcare a legii.”, au spus cei de la Federal Trade Commission (FTC) intr-un comunicat in cursul zilei de azi. Prin aceasta amenda, cei de la FTC vor sa incheie odata pentru todeauna capitolul cu Facebook si scandalul Cambridge Analytica. Majoritatea republicana a favorizat aceasta solutie, potrivit raportului, care a citat surse familiarizate cu situatia in care se afla compania americana. Solutia ar fi trecut prin comisie printr-un vot de 3-2. Amenda, care inca trebuie sa obtina aprobarea din partea diviziei civile a Departamentului de Justitie al Statelor Unite, ar reusi sa doboare recordul de 22,5 milioane de dolari pe care FTC le-a impus celor de la Google, in 2012. Existau raporturi in privinta acestei amenzi de luni intregi de zile, insa aceasta se concretizeaza doar astazi, prin anuntul cu care FTC isi doreste sa stinga un scandal care nu se mai termina. 

Doar e o amenda de miliarde de dolari, nu? Doar prin presa circulau zvonuri ca cei de la Facebook stiau de mult si ar fi pus deoparte 3 miliarde de dolari pentru a plati amenda, nu? Doar cele 2 miliarde vor ramane o gaura in bugetul companiei, nu? Gresit din toate punctele de vedere. Facebook este cea mai mare retea sociala din lume. Doar traficul pe care il inregistreaza zi de zi ii aduc o suma importanta de bani. Doar traficul. In concluzie, la ce buget nedeclarat are una dintre cele mai mari corporatii ale lumii, o astfel de amenda inseamna ceva? Clar ca nu. Nu va impiedica Facebook din a colecta date. 

Cea mai buna masura in acest caz ar fi fost o reglementare care sa stipuleze in mod clar masura in care le este permis acestor corporatii sa bage mana adanc in datele utilizatorilor. Reglementari! Cand vine vorba de mariile companii, acestea nu-si invata niciodata lectia pana nu sunt puse in fata faptului implinit. Microsoft, de pilda, a fost implicata intr-unul dintre cele mai mari scandaluri antitrust in 1999, scandal care s-a solutionat destul de tarziu. Acum, am auzit ca filiala Microsoft Ungaria a incercat sa dea mita guvernului lui Viktor Orban (nu a incercat, le-a si dat, de fapt), pentru pozitii mai favorabile. Ok, sunt alte practici, scopul e acelasi. Dovada faptului ca unele companii nu au cum sa-si schimbe atitudinea la 360 de grade in urma unei amenzi. 

Chiar Zuckerberg a dat de inteles ca va continua cu aceste practici pana se va face o reglementare clara ca sa-i interzica sa colecteze datele utilizatorilor. Si nici atunci, pentru ca Zuck, printr-un proxy numit Sheryl Sandberg, a oferit asistenta Facebook la aranjarea acestor reglementari. Concluzia? Guvernul SUA a urmarit doar profitul pe care il putea culege de la una dintre cele mai mari corporatii, nu solutionarea conflictului pentru cetateni. Ca si cum n-am sti ca politica e o c*rva. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *