Directorul executiv al Lufthansa despre cursele low-cost, cu bilete la preturi de sub 10 euro

Nu este un fenomen prea raspandit in Romania, avand in vedere ca nu prea avem aeropoarte decat in Bucuresti si alte orase mai mari ale tarii, insa cursele low-cost au dat peste cap intreaga industrie aeronautica din lume. La urma urmei, e o teapa si pentru pasager. Spui ca ti-a pus Dumnezeu mana in cap si o sa poti sa ajungi la Roma pe doar 47 de lei, sa pornesti intr-un concediu linistit cu familia ta. Cand colo, daca nu esti singur in avion, o sa te supraincarce cu taxe in functie de numarul de persoane sau de bagajele pe care le cari cu tine. Si uite asa genul asta de companii sunt ca Uberul, fura painea de la gura pilotilor de avion de la mariile corporatii aeriene. Diferenta e ca Uber ofera servicii de o calitate mai mare decat majoritatea taximetristilor (sunt si obligati s-o faca, prin noile reglementari care au marcat intrarea serviciilor de ride sharing in legalitate in tara noastra). Pe cand genul de companii care vand curse low-cost sunt cele care profita de dorinta utilizatorului de a plati mai putin pentru a-l pacali. Desigur, daca, sa zicem, te urci cu mainile in buzunar intr-un avion cu un bilet de 10 euro, atunci iesi pe profit. Daca ai, insa, mai multe bagaje sau persoane cu tine, pregateste-te pentru cateva taxe suplimentare.

Dupa cum spuneam, este un fenomen care ameninta corporatiile din industria aeronautica, pentru ca din ce in ce mai multa lume prefera aceste curse low-cost in dauna zbourilor cu companiile de traditie ale industriei. 

Situatia a ajuns atat de grava incat a iesit la rampa Carsten Spohr, directorul executiv de la Deutsche Lufthansa AG (sau Lufthansa, mai pe scurt). CEO-ul de la Lufthansa a lansat atacuri destul de dure la adresa companiilor care pun la dispozitie pasagerilor astfel de curse, precum Ryanair. Spohr sustine ca acest gen de bilete la 10 euro sunt iresponsabile si neprofitabile, si ca reprezinta doar un mod prin care unele companii vor sa-si asigure un monopol pentru a se putea angaja in practici de concurenta neloiala. 

“Biletele care costa mai putin de 10 euro sunt iresponsabile din punct de vedere economic, ecologic și politic”, a explicat directorul executiv al celor de la Lufthansa intr-un interviu acordat pentru publicatia  elvetiana NZZ am Sontag. ”Zboruri sub 10 euro nu ar trebui sa existe.” Nu este doar opinia lui Spohr, o multime de alte companii lansand astfel de atacuri si o multime de stiri raportand situatia in care se afla industria aeronautica in prezent. Desigur, cele mai mari pierderi sunt inregistrate in Germania, acolo unde Lufthansa isi are sediul. Reactia lui Spohr este una fireasca, avand in vedere faptul ca compania germana a publicat raportul incasarilor in primul trimestru al anului, iar acesta a inregistrat o scadere considerabila. Exact ca telefoanele mobile ale marilor companii in fata smartphone-urilor de buget.

Si normal ca motivul invocat pentru profitul mai mic pe 2019 al companiei a fost scaderea costurilor la bilete de catre rivalii low-cost in Germania si Austria.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *