Samsung solicita instantei sa mascheze detalii privind decontarea Qualcomm

Samsung a depus o scrisoare in regim de urgenta in cursul zilei de miercuri, solicitand unui tribunal federal sa mascheze detaliile privind intelegerea companiei sud-coreene cu producatorul de procesoare Qualcomm, detalii care au fost publicate “din neatentie” marti, in timpul procesului celor de la Qualcomm cu Comisia Federala de Comert a Statelor Unite (FCC). Aceste detalii “extrem de sensibile si confidentiale” fusesera deja sub sigiliu, dar au fost dezvaluite ca parte a unei marturii pentru hotararea judecatoreasca care a constatat ca cei de la Qualcomm au avut politici antitrust, ilegale, prin care au lovit concurentii de pe piata de procesoare si modem-uri wireless, au afirmat cei de la Samsung in propunerea lor, adresata tribunalului federal. (a se vedea mai jos).

Samsung a declarat ca dezvaluirea publica a intelegerii sale de 100 de milioane de dolari, de anul trecut, cu cei de la Qualcomm, va “dauna iremediabil” avantajului sau in aceasta afacere. Acest lucru prin simplul fapt ca le va permite, eventual, concurentilor sa utilizeze informatiile pentru a negocia conditii similare sau mai bune in privinta unei intelegeri cu  Qualcomm. Mai ales acum cand producatorul de procesoare se afla in plin proces (nu, procesul nu s-a terminat fiindca cei de la Qualcomm vor sa faca un recurs la adresa deciziei la un tribunal federal), se va forta mult mana companiei pentru a obtine intelegeri la preturi mai avantajoase pentru unii producatori de telefoane mobile care ar putea incerca pe viitor sa faca afaceri cu compania. Conditiile sunt favorabile, Qualcomm facandu-se vinovata de politici antitrust si de aplicarea unor taxe de licentiere doar cu scopul de a scoate un profit din ce in ce mai mare din toata activitatea lor.

Samsung a declarat ca revizuieste hotararea de marti a judecatoarei respectivei instante de judecata din Statele Unite, Lucy Koh, care ruleaza mai mult de 230 de pagini, pentru a determina daca alte informatii confidentiale deja sigilate in privinta companiei sud-coreene au fost dezvaluite in mod necorespunzator si daca este necesara o reinchidere. Detaliile au fost incluse intr-o hotarare judecatoreasca mult asteptata, emisa in cursul zilei de marti, potrivit careia Qualcomm si-a folosit pozitia dominanta pe piata dezvoltarii de procesoare si componente hardware pentru a forta taxe inutile de licentiere asupra producatorilor de smartphone cu care avea contract, precum cei de la Apple. Poate ca Qualcomm a reusit sa se impace cu Apple dupa ce au acceptat o intelegere in privinta serviciilor la un pret mai mic doar pentru a obtine retragerea companiei din Copertino din procesul Qualcomm cu FCC, pentru ca declaratiile producatorului de iPhone au cantarit greu in acest caz.

Koh a spus, in acest proces, ca practicile de licentiere ale celor de la Qualcomm “au strangulat concurenta” pe pietele de procesoare, modemuri si componente hardware timp de ani de zile, daunand atat concurentilor, cat si utilizatorilor. In hotararea lui Koh, Qualcomm-ului i se solicita sa isi schimbe practicile comerciale si sa renegocieze contractele de licenta pe care le are cu clientii. Iar Samsung nu a comentat in vreun alt fel hotararea care a lovit Qualcomm-ul.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *