A vedea un prieten sau un membru al familiei folosind o casca VR este o experienta ciudata. Ei gesticuleaza salbatic, jubiland in aer. Dar reactioneaza la ceea ce se simte ca un set foarte real de stimuli: tipi rai care trebuie doborati sau holuri bantuite cu fantome la fiecare colt. Ti se pare absurd. Se simte real pentru ei. De aceea, agresiunea sexuala in metaverse este o problema la care nu ne putem permite sa nu ne asteptam, mai ales ca va fi intr-un spatiu online si nu se va putea pune ca o fapta de ordine penala din lipsa de reglementari ale internetului. In cursul zilei de marti, un cercetator de la SumOfUs, o organizatie nonprofit, a petrecut timp in Horizons Worlds, lumea emblematica VR a Meta. I-a luat mai putin de o ora să fie „violata”, potrivit unui raport al organizatiei. Ce inseamna sa fii agresat sexual in metavers? In acest caz, cercetatoarea a fost incoltita intr-o camera de avatarele a doi barbati. Unul dintre acești avatare s-a intalnit fata in fata cu cercetatoarea si a facut comentarii abuzive sexual, in timp ce celalalt s-a dat inapoi si a baut dintr-o sticlă de vodca virtuala.
Raportul a fost batjocorit pe retelele de socializare, multi spunand ca „viol” este un cuvant prea puternic pentru a descrie ce s-a intamplat in acel clip. Aceasta semantica ascunde faptul ca interactiunile virtuale pot provoca traume in viata reala. In ciuda varstei relativ fragede a metaversului, exista deja nenumarate cazuri in care putem spune ca s-au depasit anumite limite in spatiul virtual. Oricum se depasesc prin text pentru ca pe internet poti spune o gramada de lucruri pe care nu le poti spune in realitate, insa faptul ca mai avem si domeniul VR in momentul de fata le-ar oferi multora o lume alternativa in care sa faca tot ce vor ei fara a fi persecutati din punct de vedere legal. Ceea ce poate avea un efect haotic pe termen lung, in conditiile in care deja se observa abuzurile.
In februarie, cercetatoarea VR Nina Jane Patel a spus ca a fost „violata in grup” de patru barbati in Horizon Worlds. Acestia s-au inghesuit in jurul ei, surprinzand capturi de ecran in timp ce atingeau personajul ei in zonele intimpe spunand, printre alte comentarii lascive, „nu te preface ca nu ti-a placut”. In iunie anul trecut, o femeie juca jocul sportiv Echo VR cu straini, cand unul a spus ca a inregistrat-o vorbind pentru a se masturba mai tarziu. Abuzul in metavers este probabil la fel de endemic ca si pe retelele sociale. Dar aceste incidente ilustrează cat de traumatizante ar putea fi acestea datorita experientei imersive pe care o ofera aceste lumi. Ideea de a trai intr-o lume virtuala, candva un punct de vanzare pentru VR, este rasturnata in cel mai intunecat mod posibil.
„A fost ceva suprarealist”, a spus Patel despre experienta ei intr-o postare pe blog. „Realitatea virtuala a fost conceputa in esenta astfel incat mintea si corpul sa nu poata diferentia experientele virtuale/digitale de cele reale. Intr-o anumita capacitate, raspunsul meu fiziologic si psihologic a fost ca si cum aceste lucruri s-ar fi intamplat in realitate.”
Lumile VR trebuie sa ofere o protectie si instrumente mai bune pentru utilizatorii lor. Moderatorii retelelor de socializare au deja o slujba grea, dar cruciala, in metavers, probabil ca vor trebui sa se comporte mai mult ca o forta de politie care patruleaza pe strazile unui oraș mare. In loc să elimine continut dupa fapt, vor trebui sa gaseasca abuzuri in masura in care acestea se vor intampla, deci un task mult mai dificil.