Elon Musk a achizitionat, in sfarsit, Twitter dupa o saga de o saptamana in care a devenit mai intai cel mai mare actionar din cadrul consiliului de administratie al companiei, apoi s-a oferit s-o cumpere definitiv. Cea mai bogata persoana din lume a obtinut un acord in cursul zilei de luni, acceptand sa cumpere reteaua de socializare pentru 54,20 de dolari pe actiune – evaluand firma la aproximativ 44 de miliarde de dolari. Ceea ce urmeaza pentru Twitter este usor de ghicit pentru oricine in punctul asta. In ultimele saptamani, Musk a sugerat schimbari pe care si le-ar dori sa le vada pe platforma, dar s-a oprit inainte de a prezenta o foaie de parcurs pentru directia in care vrea sa o ia pe Twitter. Intr-o declaratie lansata dupa incheierea intelegerii, Musk a numit Twitter „piata digitala a orasului in care sunt dezbatute chestiuni vitale pentru viitorul umanitatii” si a spus ca asteapta cu nerabdare sa profite de „potentialul extraordinar al companiei”. Iată ce trebuie sa stii despre planurile lui Musk pentru Twitter.
Twitter devine probabil privata
Musk a spus ca parte din motivul pentru care a dorit sa achizitioneze Twitter este ca, in opinia sa, modificarile care trebuie facute platformei pot fi facute numai daca aceasta va deveni o companie privata. Este un sentiment pe care Musk il impartaseste cu cofondatorul si fostul CEO al celor de la Twitter, Jack Dorsey, care a scris luni pe Twitter ca compania „a fost detinuta de Wall Street si de modelul publicitar”. Dorsey a spus ca trecerea la privat „este primul pas corect”. Desi consiliul de administratie al Twitter a aprobat in unanimitate vanzarea, afacerea va trebui totusi aprobata de actionari si sa faca obiectul unei revizuiri de reglementare. CEO-ul Parag Agrawal a spus ca se asteapta ca afacerea sa se incheie în urmatoarele trei pana la sase luni.
„Actionarii vor trebui sa se uite daca cred sau nu ca aceasta este cea mai buna oferta pe care o pot obtine cu Twitter sau daca se pot descurca mai bine fara Musk”, a declarat Eleanor Bloxham, CEO al firmei de consultanta corporativa The Value Alliance, pentru CNBC Make It. Daca accepta oferta de cumparare a lui Musk, isi vor putea vinde actiunile pentru 54,20 de dolari fiecare. Acționarii pot, de asemenea, sa le pastreze pana in ziua in care compania devine privata, moment in care vor incasa la pretul de tranzactionare curent.
Musk vrea schimbari majore
Musk si-a incadrat urmarirea pe Twitter ca fiind una necesara pentru a pastra „libertatea de exprimare”. Desi nu a spus in mod specific ce vrea sa schimbe, el a fost critic la adresa Twitter in trecut, sugerand ca platforma inabusa libertatea de exprimare si se angajeaza in „cenzura”. In ultimele saptamani, el a indicat ca va slabi politicile Twitter de moderare a conținutului si va retrage eforturile de a elimina platforma de actori rai care incalca regulile serviciului. Musk a mai spus ca spera ca detinerea Twitter nu va determina pe nimeni sa plece. „Sper ca si cei mai rai critici ai mei sa ramana pe Twitter”, a scris el pe platforma in cursul zilei de luni. „Pentru ca asta inseamna libertatea de exprimare.”
Dar moderarea continutului nu este singurul domeniu de interes al lui Musk. Iata ce a mai spus el ca vrea sa schimbe in legatura cu Twitter. El a cerut adaugarea unui buton de editare, despre care Twitter spune ca este in prezent in lucru. El doreste ca utilizatorii care se aboneaza la Twitter Blue sa poata plati cu criptomoneda sa preferata: dogecoin.