E o functie pe care Facebook deja o are, doar ca la ei se numeste untag. Daca cineva iti da tag intr-o postare in care nu voiai sa-ti dea tag sau sa apara pe profilul tau, poti doar sa te scoti singur din ea, eventual sa dai si unfollow ca doar nu vrei sa-ti apara notificari legate de postarea respectiva. Ce-i cel mai trist este ca in Romania inca se mai foloseste Facebook in 2022, dar asta e a doua parte a povestii. Dar ca idee, a trecut ceva sa fie implementata aceasta functie pe, sa zicem, cea mai mare rivala a Facebook ca retea de socializare in momentul de fata. Cei de la Twitter au declarat, in cursul zilei de joi, ca au inceput sa lanseze o noua caracteristica care le permite utilizatorilor sa elimine mențiunile „@” ale acestora din orice tweet. Funcția Anulare a fost anuntata intr-un teaser in premiera anul trecut, in iunie 2021, de designerul de confidențialitate Twitter, Dominic Camozzi, ca un „concept” care sa le permita utilizatorilor sa isi de-eticheteze numele din anumite postari din care nu vor sa faca parte, impiedicand, de asemenea, mentiunile si notificarile ulterioare in legatura cu postarea respectiva.
In cadrul lunii august anul trecut, Camozzi a spus ca utilizatorii au raspuns ca termenul “unmention” este unul care poate crea confuzie foarte usor, astfel incat designul a modificat numele, rebranduind functia ca „:Leave this conversation” (Paraseste aceasta conversatie). Recent, contul Twitter Safety, verificat oficial, a postat oficial despre aceasta anulare, indicand faptul ca functia respectiva este disponibila pentru utilizatori selectati pe platforma web a Twitter si descriind-o ca „o modalitate de a te ajuta sa iti protejezi pacea si sa te indepartezi din (anumite) conversatii”. Pentru ca, in afara de prietenii tai, poti primi tag de la o multime de companii publicitare care ti-au gasit numele random pe platforma (si numele fiecarui utilizator in general), si ca sa se promoveze mai bine o sa faca o postare in care sa dea tag la 200-300 de persoane la o reclama a unui anumit produs sau serviciu.
Functia te va de-eticheta de la orice tweet si te va impiedica sa fi etichetat in orice fel de raspuns legat de aceasta blocare a functiei, avand in vedere faptul ca ti-ai exprimat sus si tare faptul ca nu vrei sa ai nimic de a face cu postarea respectiva. Ceea ce este interesant, avand in vedere faptul ca spuneam despre Facebook ca ei au deja functia untag, insa persoana respectiva inca poate fi implicata in continutul postarii, putand fi etichetata in comentarii sau re-etichetata in postare in sine. Din acest punct de vedere, Twitter are optiunea mai eficienta, insa pacat ca i-a luat atat de mult s-o implementeze. Conform spuselor lui Camozzi de anul trecut, iti permite si sa blochezi anumiti utilizatori din a te mentiona, fara a fi nevoie sa le blochezi conturile in sine.
Twitter nu a precizat un moment in care va fi disponibila aceasta caracteristica in aplicatie. Compania a declarat, in cursul zilei de marti, ca se pregateste sa testeze tweet-uri editabile pe serviciul sau premium de abonament, Twitter Blue. O zi mai tarziu, dezvoltatorul Kevin Marks a remarcat intr-o postare pe blog ca Twitter a inceput sa sterga incorporarea tweet-urilor sterse, lasand doar o caseta goala in locul acestei functii. Anterior, chiar daca un tweet a fost sters, conținutul a ramas pe orice pagina web in care a fost incorporat tweet-ul. Marks a numit miscarea „alterarea inregistrările publice”, dar managerul senior al departamentului de produse Twitter, Eleanor Harding, a spus ca raspuns ca reteaua sociala cauta sa „respecte mai bine oamenii care au ales sa-si sterga tweeturile”.