MySpace a fost varful retelelor sociale

Sigur iti mai aduci aminte de hi5, pentru ca a fost cam prima retea sociala care a fost populara in Romania. Pe vremea in care oamenii inca foloseau Yahoo Messenger si erau foarte apreciate jocurile ca GTA-urile clasice, WWE, Counter Strike 1.6, Mortal Kombat si altele. Pe vremea cand Smiley si Alex Velea faceau muzica buna si nu doar piese comerciale de umplutura sau trapanele pentru a prinde la public. O sa incetez pana nu ma coplesesc acele vremuri pline de nostalgie. Ei bine, in America, utilizatorii au alte momente de nostalgie legat de perioada respectiva, pentru ca ei atunci aveau MySpace. Pe care nu multi utilizatori din Romania il foloseau la vremea respectiva, daca il foloseau cativa prin Bucuresti. Iar asta in cel mai fericit caz. In America, totusi, a fost una dintre cele mai populare retele de socializare, daca nu singura exact in modul in care YouTube-ul domina platformele de video streaming in ziua de azi. Sa zicem ca este la fel cu Facebook-ul in prezent, desi la anumite cote. Astfel, in 2022, Facebook are 2,91 miliarde de utilizatori activi, ceea ce o face cea mai folosita platforma de socializare (nu fara o concurenta serioasa din partea celorlalte platforme totusi). Insa, pentru cei care au folosit internetul in anii 2000, aceasta retea sociala va pali intotdeauna in comparatie cu MySpace-ul de pe timpuri.

Fondata in 2003, MySpace a fost prima platforma de socializare. Facebook a fost infiintata un an mai tarziu si, in ciuda practicilor sale restrictive timpurii, numarul utilizatorilor Facebook avea sa-l depaseasca pe cel al utilizatorilor MySpace. MySpace exista inca, dar numarul vizitatorilor site-ului — nici macar utilizatorii activi — a scazut la doar milioane, in timp ce retele ca 4chan sau 9gag au inceput sa ia cu asalt internetul in cadrul deceniului trecut. Cam asta este realitatea in mediul online. In ciuda acestui fapt, sunt voci care spun ca la inceput MySpace a fost mai bun decat orice alta versiune de Facebook ar vrea Zuckerberg sa creeze de acum incolo. Pentru cei care isi amintesc de inceputurile MySpace, acesta a fost un instrument didactic despre care fostii utilizatori spun ca i-a ajutat sa-si formeze identitatile si sa-si extinda cultura muzicala.

MySpace a introdus utilizatorii in codificare

Una dintre cele mai definitorii caracteristici ale MySpace timpuriu a fost capacitatea de a personaliza totul. Nu voiai un fundal alb, plictisitor? Il puteai schimba oricand. Voiai sa schimbi lista de primii opt prieteni ai tai? Poate puteai sa le spui si lor inainte s-o faci, dar era posibil si acest lucru, evident. Pe vremea aia se puteau adauga si animalute din desene animate cu care vizitatorii unui anumit profil puteau interactiona, oferindu-i cainelui delicii virtuale. Dar pentru a face toate acestea, a trebuit sa inveti puțin HTML si CSS. Desi erau multe coduri de invatat, erau si utilizatori dispusi sa-i ajute pe ceilalti, scriind tutoriale despre efectele de text si Javascript. In momentul de fata, utilizatorii nu se pot lauda ca ar stii prea multe coduri.

Abilitatile pe care oamenii le-au invatat de la MySpace i-au introdus pe utilizatori in cariere sau oportunitati care i-au ajutat pe tot parcursul vietii. HTML, CSS și Javascript sunt cateva dintre instrumentele de baza pe care le folosesc designerii web in fiecare zi; ei castiga in medie aproximativ 57.000 de dolari pe an, ceea ce este cu aproximativ 6.000 de dolari mai mult decat salariul mediu al americanului. Numarul de locuri de munca pentru dezvoltatori web este, de asemenea, de asteptat sa crească cu aproximativ 13% din 2020 pana in 2030, potrivit Biroului de Statistică a Muncii. Asta in America, la noi in Romania mai dureaza.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *