De cand cu razboiul comercial dintre China si Statele Unite, plus sanctiunile impuse in mod direct celor de la Huawei, compania chinezeasca nu a mai avut acces la componentele americane pe care obisnuia sa le foloseasca pentru asamblarea dispozitivelor sale. Insa, se pare ca Huawei nu ar fi atat de afectata de acest aspect precum s-ar fi asteptat unii analisti. Adevarata problema ar fi fost situatia in care compania chinezeasca nu ar mai fi avut acces la Android, pentru ca ar fi fost pusa in fata unei situatii cu adevarat fara precedent. Chiar si acum, accesul la anumite servicii si aplicatii proprii de la Google este restrictionat pentru noile modele Mate 30 Pro din cauza acestui lucru. Evident, aplicatiile pot fi descarcate in versiunea piratata de pe internet, insa nu vor functiona atat de bine precum cele de pe un telefon normal cu suport pentru Google Mobile Services.
In orice caz, ca urmare a ingetarii razboiului coimercial dintre Statele Unite si China, companiile americane de tehnologie vor putea sa reia afacerile cu gigantul chinezesc in cadrul urmatoarelor luni de zile, insa pana atunci compania chinezeasca isi construieste singura smartphone-urile, fara a beneficia de componente din SUA. Spre exemplu, Mate 30, nu conține piese din SUA, potrivit unei analize realizate de UBS si Fomalhaut Techno Solutions, un laborator tehnologic japonez care a luat dispozitivul pentru a-i inspecta partile interioare. Nici nu arata de parca ar fi avut nevoie de componente americane, avand in vedere faptul ca este unul dintre cele mai bune telefoane de pe piata la momentul actual.
In mai, administratia Trump a interzis comertul companiuilor americane cu Huawei, pe masura ce tensiunile comerciale dintre Washington si Beijing au crescut. Aceasta miscare a oprit companii precum Qualcomm Inc. QCOM, + 0,37% și Intel Corp. INTC, -0,07% din a exporta componente catre compania chinezeasca, in ciuda faptului ca sunt unele livrari de piese care au fost reluate dupa ce a trecut vara, atunci cand primele tentative pentru pacea dintre cele doua tari a avut loc dupa usurarea restrictiilor asupra Huawei.
Secretarul pentru comert, Wilbur Ross, al carui departament supravegheaza licentele de export, a declarat ca producatorii de componente din SUA au primit licente pentru a relua alte livrari catre Huawei. Departamentul ar fi primit aproape 300 de cereri pentru o asemenea licenta, a spus el. In timp ce Huawei nu a incetat sa foloseasca cipuri americane in totalitate, a redus dependenta de furnizorii de componente din America sau a eliminat componentele americane de pe telefoanele lansate din mai, inclusiv de smartphone-urile Y9 Prime si Mate ale companiei, potrivit analizei redactate de publicatia Fomalhaut. Inspectii similare efectuate de iFixit si Tech Insights Inc., alte doua firme care dezasambleaza telefoanele pentru a inspecta componentele, au ajuns la aceeasi concluzie: ca nu exista urma de componente americane nici in Mate 30, nici in ultimele smartphone-uri lansate de Huawei de la emiterea sanctiunii.