E detinuta de Facebook, e normal sa fie un serviciu similar atunci cand vine vorba de propaganda politica. Problemele cu propaganda politica sunt unele dintre cele mai grave probleme cu care se confrunta reteaua sociala, printre altele. In orice caz, pe Whatsapp sunt o gramada de mesaje cu reclame, politice sau nu. Deobicei se fac grupuri de Whatsapp de conturile unor agentii care promoveaza nu stiu ce fel de produs sau serviciu, dintr-o lista intreaga de numele de telefon, si se face reclama. Eu personal am fost inclus intr-un astfel de grup atunci cand aveam Whatsapp, desi nu imi mai aduc aminte exact la ce se facea reclama. Stiu doar ca o gramada de membri i-au luat la injuraturi si unii au si schimbat numele grupului in ceva obscen si jur ca ma prapadeam de ras citind comentariile. Si mai ales observand cum ala cu reclama modifica numele grupului inapoi pe ala al companiei lui, dupa care se mai gaseau unii care sa-l schimbe in obscenitati inainte sa paraseasca grupul respectiv. A fost una dintre cele mai amuzante lucruri vazute de mine in mediul online.
Aparent, cresterea mesajelor care iti sunt redirectionate zilnic pe WhatsApp este o situatie globala si nu se intampla doar la unii sau la altii. Adevarul e ca, la ce sistem de securitate are aceasta aplicatie de mesagerie online, nici nu ma mira faptul ca astfel de specimene cu reclamele lor pot sa dea mesaje linistiti in baza unei liste cu numere pe care le-au colectat de nu stiu unde. Pentru ca da, absolut fiecare loc in care trebuie sa te deplasezi cu vreun act la tine iti colecteaza macar un mic procent din datele tale. Date care pot fi accesate de persoane nepotrivite, gen hackeri, in cazul in care are loc o spargere a bazei de date. Cam asta e siguranta de care beneficieaza un utilizator pe internet in ziua de azi.
In orice caz, in mai multe colțuri ale lumii, situatia e mult mai grava decat doar adaugarea intr-un grup cu un agent publicitar care nu stie cum altcumva sa-si faca o reclama. In acele colturi ale lumii, sunt raspandite stiri false prin intermediul acestui serviciu de mesagerie. Pentru ca internetul este unul dintre locurile cele mai predispuse dezinformarii de orice fel, mai ales pentru faptul ca principalele servicii (Google, Facebook, Twitter) depun prea putine eforturi pentru a diminua aceasta situatie.
Doar atunci cand vorbim despre alegerile din Brazilia din 2018, au fost inchise in jur de 400.000 de conturi de WhatsApp care era folosit ca aparat de propaganda pentru raspandirea de stiri false si alte forme de continut inselator. Evident, autenticitatea unei stiri pe care o primesti de la un cont fantoma este indoielnica, dar nici oamenii politici nu sunt de incredere in mare parte. Si intrucat continutul mesajelor WhatsApp este criptat si inaccesibil, inginerii companiei au fost nevoiti sa analizeze comportamentul dubios al utilizatorilor pentru a identifica conturile cu probleme. Ar trebui mentionat si faptul ca multe dintre aceste conturi nici macar nu aveau oameni in spate.