CDC ar fi gasit o potentiala cauza pentru decesele inregistrate in urma vapatului

La un moment dat, vapatul era considerat o varianta mai sanatoasa a fumatului. Fumul de tigara era inlocuit cu aburul de tigara electronica, aromat de la compozitia lichidului, iar Juul si alte companii din Statele Unite care s-au apucat de dezvoltarea acestor dispozitive au sustinut ca tigara electronica te ajuta sa te lasi de fumat. Si astfel, vapatul a devenit un trend, mai ales printre adolescentii din SUA. E un trend si in Romania, intr-o oarecare masura, pentru ca au inceput sa apara prin orase o multime de vape shop-uri cu clientele suficient de fidele pentru ca aceste afaceri sa poata rezista in timp. Doar ca, recent, s-au raportat din ce in ce mai multe decese si faptul ca toate acestea ar fi din cauza tigarilor electronice. Si astfel vapatul a devenit, dintr-o alternativa la tigarile clasice despre care se credea ca te ajuta sa te lasi de fumat, unul dintre cele mai letale fenomene moderne. 

Astfel, s-au luat masuri in mai multe tari impotriva vapatului. Brazilia, Australia si China sunt cele trei tari care au interzis tranzactiile online cu tigari electronice. Si, evident, cea mai dura politica in privinta acestor dispozitive apartine Chinei, autoritatile de la Beijing anuntand ca utilizatorii de internet nu vor mai avea acces la site-uri care comercializeaza astfel de produse si ca magazinele care comercializeaza tigari electronice vor fi inchise. Si Statele Unite vor sa ia masuri in acest sens, insa pana acum s-au rezumat doar la a interzice celor de la Juul sa isi mai faca reclama la tigarile electronice. Evident, Trump are in plan masuri mult mai radicale, insa este un proces mai complicat. 

Se pare, acum, ca oficialii de la Centrul de Control si Prevenire al Bolilor din Statele Unite (US Centers for Disease Control and Prevention, sau CDC pe scurt) ar fi descoperit cauza pentru care mor atat de multi oameni din cauza vapingului. Oficialii federali din domeniul sanatatii au anuntat faptul ca responsabila pentru aceasta stare a lucrurilor este urmatoarea substanta care se regaseste in compozitia lichidului de la tigara electronica: acetatul de tocoferil. O substanta care se regaseste in compozitia vitaminei E. Anuntul nu exclude posibilitatea ca si alte substante componente ale lichidelor de la tigara electronica sa fie responsabile pentru aceste fenomene, insa, s-a spus intr-un raport al CDC ca nu au fost detectate alte potentiale toxine in testele efectuate de catre acestia.

In Statele Unite, mai mult de doua duzini de pacienti au fost diagnosticați cu misterioasa boala a vaping-ului. Iar pana in momentul de fata, s-au imbolnavit peste 2.000 de oameni si 39 au murit. Si exista o multime de ingrijorari in ceea ce priveste faptul ca numarul acestora ar putea fi in crestere. Pe de alta parte, acest raport al CDC ar putea insemna salvarea industriei vapingului, pentru ca ar oferi posibilitatea companiilor din domeniu sa elimine acest acetat de tocoferil din compozitia lichidelor si a testa in continuare piata. Desigur, ar mai fi impuse si sanctiuni companiilor pentru utilzarea acestei substante. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *