Abia si-a terminat Ludovic Orban, premierul desemnat, lista de ministri si PNL deja incepe sa se gandeasca la lucrurile pe care o sa le faca cand (sau daca) intra la guvernare. De la promisiuni cu constructia de autostrazi, cresteri de salarii si pensii si alte lucruri pe care le-am mai auzit si de la Liviu Dragnea prin 2016 pana la pozitia Romaniei in ceea ce priveste anumite subiecte. Klaus Iohannis vorbea despre pericolul pe care il reprezinta Huawei prin faptul ca spioneaza pentru guvernul Chinei, insa el are autoritate de presedinte al Romaniei, si chiar si asa spunea ca e un subiect abordabil intr-o sedinta CSAT. Ei bine, sedinta respectiva va trebui sa mai astepte, in special pentru faptul ca Romania nu are un guvern in momentul de fata. Ok, sunt interimari Viorica Dancila si acolitii ei, dar un guvern interimar nu va scoate tara din criza politica in care a intrat tara dupa ce a fost votata motiunea de cenzura impotriva cabinetului PSD. Dancila ramane in pole position cel putin pana in momentul in care se voteaza noul cabinet (chiar si dupa daca acesta va fi respins in Parlament).
Dar sa revenim la subiectul articolului. Huawei si scandalul cu SUA e un subiect popular, Donald Trump insusi semnand un document prin care ii interzice companiei sa faca afaceri cu corporatiile americane. Motivul este cel pe care l-am enumerat mai sus, iar Trump isi incurajeaza si aliatii nord-atlantici sa faca acelasi lucru. Dintre acestia, Australia e singura tara care a urmat pasii Washingtonului, in timp ce Marea Britanie inca e indecisa (a spus ca isi va comunica pozitia ulterior, dupa consultari si alte lucruri de genul) iar Germania a decis sa lase Huawei sa continue sa activeze in constructia retelei de 5G a tarii.
Oricum, pozitia Romaniei in aceasta privinta este una extrem de clara pana in momentul de fata. Asta in urma redactarii memorandumului pentru combaterea riscurilor de securitate cibernetica generate de furnizorii 5G, semnat de Iohannis si Trump la 20 august. Ce-i drept, cu un guvern PSD, aplicarea respectivului memorandum era o misiune mult mai dificila decat cu un cabinet al PNL la Palatul Victoria. Se stie cat de stransa e relatia lui Iohannis cu PNL, chiar daca nu o expune la fel cum facea Basescu cu defunctul PDL. In memorandumul cu pricina, Romaniei nu i se spune ca neaparat ca nu trebuie sa lucreze cu Huawei. E un lucru de la sine inteles, pentru ca la toate conditiile impuse de Trump s-ar incadra, sub o formă sau alta, fix compania chinezeasca.
Prin martie, cei de la PNL si-au exprimat dorinta pentru o investigatie publica in privinta activitatii Huawei si contributiei companiei la infrastructura actuala (care infrastructura? :D). Si ca au o pozitie de impotrivire in ceea ce priveste contributia companiei la dezvoltarea retelei 5G in Romania. La fel ca si Iohannis dupa memorandumul semnat cot la cot cu Trump la Casa Alba. Doar in momentul de fata Romania e o tara prea mica pentru a-si permite sa strice relatiile cu Statele Unite, relatii care par din ce in ce mai stranse pe masura ce trece timpul.