Google planifica orasul inteligent pentru „tehnologie de dragul tehnologiei”

Planurile Sidewalk Labs, o companie aflata in subdordinea Google, de a construi un oras inteligent „de pe internet”, intr-o zona aflata in larg la malul apei din Toronto, contine prea mult „tehnologie de dragul tehnologiei”, a declarat un grup independent. De asemenea, a acesta a acuzat compania ca este prea vaga in privinta intentiilor sale. Unele dintre inovatiile planificate au fost „irelevante sau inutile si nu par sa puna cetatenii pe primul loc”, au adaugat reprezentantii respectivului grup independent. Cei de la Sidewalk Labs au declarat ca au consultat mii de locuitori ai capitalei Canadei, ca acestia au fost deacord cu proiectul Google si ca sunt in mijlocul planurilor sale de dezvoltare.

“Canada nu este laboratorul de sobolani al Google”, declarase mai de mult directorul executiv si consilierul general al asociatiei MJ Bryant. Ei bine, se pare ca este un interes din ce in ce mai mare pentru acest lucru, iar insusi guvernul Canadei e acuzat ca si-ar vinde parti din propria capitala in acest scop. Pentru ca Sidewalk Labs colaboreaza cu Waterfront Toronto la acest capitol, iar Waterfront Toronto este o companie detinuta de catre statul canadian. Ce-i drept, au existat neintelegeri intre cele doua companii privind proiectul, cel putin recent, insa asta nu inseamna ca acesta nu se va demara intr-o forma sau alta. Ceea ce ma face sa ma gandesc la faptul ca sunt momente, destul de rare, in care chiar ma bucur ca traiesc intr-o tara atat de inapoiata tehnologic ca Romania. Daca s-ar rezolva anumite probleme sociale si economice, traiul la noi ar fi chiar ok.

Revenind la subiect. In principiu, proiectul ar urma sa fie demarat in doua cartiere, numite Quayside (pronunțate “key-side”) si Villiers West. Pe urma, acesta ar putea sa se extinda intr-o zona mai vasta in jurul celor doua cartiere. O zona pe care cei de la Sidewalk Labs o vor denumi, cel mai probabil, Districtul IDEA. Google face experimente in Canada pentru a vedea exact cum ar putea arata orasul viitorului, si asta e un motiv de ingrijorare. Nu doar pentru canadieni. Deja se adopta in mai multe tari occidentale recunoasterea faciala pe strada. Metodele de control devin din ce in ce mai aspre, iar eu ma intreb cat mai e pana la acel control total pe care il planifica de ani de zile. 

“Nu sunteti siguri unde sa puneti o cale spre un parc nou? Plantati iarba si udati-o doua luni, intoarceti-va, vedeti unde oamenii au calcat iarba pe jos – numite linii de dorinta – si plecați, construiti-va calea acolo. Ne putem imbunatati – Sigur. Dar sa analizam cu atentie ce tipuri de tehnologie folosim. “, au declarat reprezentantii grupului. 

Si sunt conflicte, mai nou, dupa cum am spus mai sus, si cu autoritatile. Organismul public care supravegheaza proiectul Quayside – a mai ridicat anumite intrebari:

  • Legatura Sidewalk Labs cu compania-mamă Alphabet, cu „puterea sa economica si politica semnificativa”
  • Modelul de afaceri bazat pe date al multor „frati ai companiei”
  • Eforturile de lobby pe care le facuse in jurul planurilor sale pentru Quayside

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *