Huawei fusese interzisa in Statele Unite prin luna mai, dupa ce a doua companie producatoare de smartphone-uri din lume a fost acuzata de colaborare cu guvernul chinezesc pentru a le furniza autoritatilor de la Beijing datele acumulate de la tarile si companiile cu care chinezii ar fi colaborat pana in momentul de fata. Intre timp, SUA si China au demarat negocieri pentru prevenirea unui razboi comercial, lucru care a dus la ridicarea anumitor interdictii ale companiei. Cu toate acestea, problemele sunt departe de a ajunge la final pentru compania chinezeasca, astfel incat nici incercarile companiei de obtinere a independentei nu au ajuns la final.
Pana acum, Huawei a anuntat lansarea propriului sau sistem de operare, HarmonyOS, iar acum se pare ca compania chinezeasca este pregatita pentru a face alti pasi in ceea ce priveste aceasta independenta fata de companiile din Statele Unite, de la care are nevoie de diverse componente pentru a-si putea continua afacerea. Compania urmeaza sa investeasca in jur de 800 de milioane de dolari intr-o fabrica de productie din São Paulo, in Brazilia. Astfel, din declaratiile oficiale pe aceasta tema, reiese faptul ca proiectul este menit sa imbunatateasca performanta operatiunilor legate de smartphone-uri de pe piata locala. Pe scurt, Huawei spera sa-si asigure astfel locul pe piata din tara respectiva. Doar ca povestea e mult mai complicata de atat.
Ar fi o lovitura de piata care le-ar permite celor de la Huawei sa supravietuiasca o perioada mai indelungata de timp, dupa imbunatatirile slabe in ceea ce priveste relatia cu Statele Unite. Iar in aceasta situatie, un rol important il joaca reteaua 5G. Astfel, licitația pentru acordarea resurselor de spectru in ceea ce priveste tehnologia 5G din Brazilia va avea loc in 2020, iar tara va avea nevoie de echipament precum cel produs de Huawei pentru a putea construi infrastructura necesara unei noi retele. Odata ce isi va adanci si mai tare radacinile in statul sud-american, compania va fi pregătita sa ofere Braziliei orice are nevoie in acest sens.
Inca un motiv solid pentru interesul celor de la Huawei in a investi in aceasta piata este faptul ca aceasta investitie are prospecte promitatoare in ceea ce priveste o contributie la cresterea vanzarii de telefoane ale companiei. In timp ce Huawei se mentine pe locul 2 in topul producatorilor de smartphone datorita vanzarilor din China si Europa, va fi nevoie de o piata de desfacere mai mare pentru planurile chinezilor de a transforma Huawei in cel mai mare producator de telefoane mobile din lume. In plus, o fabrica locala ar putea ajuta Huawei sa reduca preturile, avand in vedere faptul ca nu ar trebui sa transporte dispozitivele tocmai din China.
Odata cu stabilirea unei prezente locale, compania spera sa castige si increderea Braziliei. Pentru ca tara sa resizte potentialelor presiuni pe care SUA le-ar pune pentru incheierea afacerilor cu Huawei. De mentionat si faptul ca Huawei nu este străină pe piața din Brazilia. Este prezenta de peste 20 de ani si are aproximativ 2.000 de angajati intr-o alta uzina de fabricare de echipament de networking din São Paulo.