Cat de mult obtine Google din afacerea sa cu stiri?

Faptul ca tu cauti cele mai recente stiri in legatura cu E3, Avengers sau Samsung Galaxy Fold este o afacere mare pentru Google. Dar cat de mare este aceasta afacere inca ramane o mare intrebare. News Media Alliance a lansat luni studiul “Google Benefit from News Content”, estimand ca gigantul motor de cautare a generat venituri in valoare de in jur de 4.7 de miliarde de dolari din continutul editoriilor de stiri. Cel putin acestea sunt cifrele estimate in 2018. Cu siguranta cifrele au mai crescut din momentul acela, din moment ce Google nu poate sa scada indiferent de numarul de scandaluri in care ar fi implicat. Facebook nu este indispensabil pentru internet in momentul de fata. In schimb, Google este. Motiv pentru care aceasta companie va avea mereu un profit mare de pe urma cautarilor, anunturilor si stirilor. Sa vedem cam cat ar reusi compania americana sa castige.

Google utilizeaza un “volum semnificativ de continut de știri” pentru a conduce angajamentul cu produsele sale, potrivit studiului, care permite gigantului motor de cautare sa capteze datele utilizatorilor si, astfel, sa-si imbunatateasca considerabil serviciile. Din suma totala, Google a generat in jur de 700 milioane de dolari de la Google News si de 4 miliarde de dolari din continutul de stiri din rezultatele cautarii Google, potrivit studiului. “Constatarile indica in mod clar faptul ca cei de la Google raspunde unei cresteri a consumatorilor care cauta stiri, creand si crosind produse care mentin utilizatorii in cadrul ecosistemului sau”, a declarat David Chavern, presedinte si director executiv al News Media Alliance. “Aceasta inseamna ca mai multi bani revin celor de la Google si nu editorilor care produc continutul.”

News Media Alliance, o asociatie care reprezinta mai mult de 2.000 de organizatii de stiri, afirma ca aceasta este o estimare conservatoare a veniturilor pe care Google le face din continutul de stiri. Cu toate acestea, Google afirma ca aceste “calcule de plicuri” sunt gresite. “Studiul ignora valoarea pe care o ofera Google”, a declarat un purtator de cuvant al companiei americane, prin email, luni. “In fiecare luna, Google News si Google Search directioneaza peste 10 miliarde de clicuri pe site-urile editorilor, care conduc la abonamente si la venituri semnificative din partea anunturilor. Am lucrat foarte mult pentru a deveni o companie care sa poata oferi colaborare si suport pentru tehnologia si partenerul publicitar pentru editorii de stiri din intreaga lume”, se spunea in declaratia celor de la Google.

Ca raspuns la disputele asupra numerelor, News Media Alliance se leaga de numerele gasite in studiu. “Credem ca aceasta este o reprezentare corecta, daca nu conservatoare, a valorii stirilor de pe Google”, a declarat Danielle Coffey, vicepresedinte senior al initiativelor strategice si consilier al News Media Alliance. “Ar fi binevenit ca [Google] sa il corecteze.” Chavren declara ca organizatia sa a cerut ca legislatia sa negocieze conditii mai bune cu Google si Facebook. In aprilie, a fost introdus in Congres un proiect de lege numit “Legea privind concurenta si conservarea jurnalismului”, care ar reusi sa faca posibil acest lucru.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *