San Francisco devine primul oras din lume care interzice politiei sa foloseasca identificarea faciala

Consiliul local al orasului San Francisco a aprobat, marti, o ordonanta prin care interzice departamentului de politie si altor agentii ale orasului sa utilizeze tehnologia de recunoastere faciala a locuitorilor. Este prima astfel de interdictie a tehnologiei in intreaga lume. Ordonanta, care a trecut printr-un vot de la 8 la 1, creeaza, de asemenea, un proces pentru departamentul de politie de a dezvalui ce tehnologie de supraveghere urmeaza sa utilizeze, cum ar fi cititorii de placute de inmatriculare si simulatoarele de pe site-urile care pot urmari miscarile locuitorilor de-a lungul timpului. Astfel, cei din San Franscisco recunosc faptul ca identificarea faciala este o metoda mult prea daunatoare pentru libertatea civila a rezidentilor orasului pentru a fi luata in considerare in mod serios utilizarea acesteia.

“Tehnologia de identificare faciala prezinta un risc imens pentru libertatile legale si civile din caza ratei semnificative de eroare si va fi mai rău atunci cand va deveni o supraveghere masiva exacta care ne va urmari fiecare miscare in timp ce ne traim viata noastra de zi cu zi”, a declarat Brian Hofer, directorul executiv din grupul pentru confidențialitate Secure Justice. Grupului i s-au alaturat si cei de la ACLU, din California de Nord, si alte cateva grupari pentru confidentialitate in sprijinul proiectului de lege, care a fost introdus de catre supraveghetorul Aaron Peskin.

In acelasi timp in care este prima interdictie de acest fel in intrega lume, insa San Francisco nu este singurul oras care planuieste sa introduca o astfel de interdictie. Insa, se pare, toate aceste orase sunt in Statele Unite. Printre aceste mai multe orase care iau in considerare impunerea de interdictii privind sistemul de identificare faciala se numara inclusiv Oakland si Berkeley din California, precum si Somerville, Massachusetts. Sunt reactii care fac parte dintr-o receptie mai negativa impotriva tehnologiei din partea avocatilor de confidentialitate, precum si a parlamentarilor si, in mod surprinzator, chiar si a altor companii de tehnologie.

De exemplu, chiar si cei de la Microsoft au cerut guvernului federal, in iulie anul trecut, sa reglementeze tehnologia de identificare faciala inainte de a deveni mai raspandita si a declarat ca a refuzat sa vanda tehnologia pentru aplicarea legii. Asa cum este, tehnologia este pe cale sa devina omniprezenta in aeroporturi si centre comerciale si alte companii de tehnologie precum Amazon vand aceasta tehnologie departamentelor de politie din intreg teritoriul american.

“Interdictia transmite un semnal de alarma catre autoritatile de aplicare a legii in tara respectiva ca, daca vor sa foloseasca tehnologia recunoasterii faciale, vor trebui sa convinga publicul ca pot fi folosite intr-o maniera care sa respecte drepturile omului si ca problemele de prejudecata ale tehnologiei au fost abordate “, a declarat Mana Azarmi, avocat al legii privind confidentialitatea la Centrul pentru Democrație si Tehnologie. Intr-adevar, in lipsa unor dovezi concrete ca aceasta tehnologie nu este daunatoare vietii private a unui cetatean, tehnologia nu poate fi implementata la nivel de departament de politie, sau orice alta organizatie de ordine interioara. Rezultatul ar fi unul dezastruos in cazul in care utilizarea acestei tehnologii s-ar raspandi in afara Statelor Unite.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *