Google a revizuit peste 1 milion de videoclipuri teroriste de pe YouTube in primele trei luni ale anului 2019, potrivit unei scrisori trimise de gigantul tehnic parlamentarilor americani. In scrisoarea, trimisa Congresului la 24 aprilie si facuta publică joi ca parte a unui comunicat de presa al Comisiei pentru securitate interna, Google a declarat că 90.000 dintre aceste videoclipuri au incalcat politica sa de terorism. Google, compania care detine YouTube, a declarat ca investeste “sute de milioane de dolari anual” in revizuirea continutului.
Comitetul parlamentar a cerut Facebook, Twitter, YouTube si Microsoft sa depuna mai multe eforturi pentru a elimina continut violent, in urma videoclipurilor si postarilor legate de atentatul terorist din Noua Zeelanda, in care au fost impuscate 50 de persoane intr-o moschee din Christchurch. In aprilie, Max Rose si alti democrati din legislativul american au cerut bugetele site-urilor web, pentru a analiza in ce masura se ocupau platformele de combaterea terorismului. Desigur, este clar ca efortul acestor companii nu este unul suficient, insa cei de la Google sustin ca incearca. De fapt, o multime de giganti in domeniul tehnic din aceasta industrie vor sa dea impresia ca incearca, insa nu se vad rezultate concrete in acest sens.
“Este inacceptabil faptul ca unele dintre cele mai mari corporatii din lume sa nu fie in stare sa ne spuna ce fac in mod specific pentru a opri continutul terorist si extremist [n.r pe platformele lor]”, a declarat Rose, impreună cu presedintele comisiei, Bennie Thompson, in comunicatul de presa publicat joi, ce a inclus de asemenea un link spre scrisoarea Google, precum și un link catre o scrisoare de la Twitter. In scrisoarea lor, cei de la Twitter au declarat ca punerea unei sume de dolari in eforturile de combatere a terorismului este o “cerere complexa”. In schimb, compania si-a detaliat eforturile de suspendare a conturilor, incalcand politicile sale.
“Am suspendat acum peste 1,4 milioane de conturi pentru abateri in ceea ce priveste promovarea terorismului, intre 1 august 2015 si 30 iunie 2018”, a declarat Carlos Monje Jr., directorul comisiei de politica publica si filantropie al celor de la Twitter, in scrisoarea adresata Congresului. “In cea mai recenta perioada de raportare din 1 ianuarie 2018, pana la 30 iunie 2018, am suspendat un total de 205.156 de conturi.”
Comunicatul de presa eliberat de Comisia pentru Securitate Interna a Congresului a documentat raspunsurile de la Twitter si Google, insa a sustinut ca nici o companie nu a răspuns cererii din partea Congresului “in mod corespunzător sau pe deplin”. Raspunsul celor de la Microsoft nu a fost mentionat, iar in comunicatul de presa se spune si ca Facebook nu a raspuns inca cu o declaratie. Reteaua sociala se pare, totusi, a eliminat de pe platforma sa oameni poltici de extrema dreapta, precum Alex Jones si Milo Yiannopoulos. Asta dupa ce a permis pe platforma sa multi lideri ai miscarii nationalismului alb timp de ani de zile, iar acestia veneau cu declaratii fatis rasiste in ceea ce priveste populatia de culoare. In fine. Niciuna din aceste companii nu a comentat pe tema comunicatului de presa.