Aplicatia video TikTok nu reuseste sa suspende conturile persoanelor care trimit mesaje sexuale adolescentilor si copiilor, potrivit unei investigatii a BBC. Sute de comentarii cu tenta sexuala explicita au fost gasite pe videoclipurile incarcate de catre copii in varsta de doar noua ani. In timp ce compania a sters majoritatea acestor comentarii atunci cand acestea au fost raportate, majoritatea utilizatorilor care le-au postat au reusit sa ramana pe platforma ca si cum nu s-ar fi intamplat absolut nimic, in ciuda regulilor celor de la TikTok impotriva pedofiliei si harturii sexuale online pe platforma acestei aplicatii video. Aceasta este o problema cu care se confrunta internetul de ani de zile, insa alte servicii iau actiuni mai drastice in ceea ce priveste combaterea acestor mesaje pe platformele sale, si eventual eliminarea utilizatorilor respectivi din reteaua acestor servicii. Faptul ca TikTok nu reuseste acest lucru este o pata pe imaginea aplicatiei care a devenit cunoscuta in mediul online nu in urma cu mult timp.
Dupa cum spuneam, in utlima vreme TikTok a devenit extrem de popular printre adolescenti. Aceasta aplicatie le permite oamenilor sa posteze videoclipuri scurte despre ei insisi, sa danseze pe melodiile lor preferate, sa inregistreze sketch-uri de scurt metraj sau videoclipuri cu provocari (sau challenge-uri). Compania declara ca are, in prezent, peste 500 de milioane de utilizatori lunari activi in intreaga lume, insa TikTok a refuzat sa le comunice celor de la BBC cati dintre acestia sunt din Marea Britanie. In cursul a peste trei luni, BBC Trending a colectat sute de comentarii sexuale postate pe videoclipuri incarcate de catre adolescenti si copii. Acestia sustin au raportat comentariile catre TikTok folosind aceleași instrumente disponibile pentru orice utilizator al aplicatiei.
Regulile comunitatii TikTok interzic utilizatorilor sa publice “posturi sau mesaje private pentru hartuirea sexuala a utilizatorilor minori” si sa spuna ca, in cazul in care compania devine “constienta de continutul care exploateaza sexual, atinge sau pune in pericol copiii”, poate “alerta organele de aplicare a legii sau raportarea cazurilor”. In timp ce majoritatea comentariilor sexuale au fost eliminate in termen de 24 de ore de la raportare, TikTok inca nu a reusit sa elimine un numar consistent de mesaje care erau in mod evident nepotrivite pentru copii. Si, in ciuda faptului ca multe dintre comentariile cu tenta de hartuire sexuala online au fost eliminate, marea majoritate a conturilor care au trimis aceste mesaje sexuale erau inca active pe platforma aplicatiei. BBC a fost, de asemenea, capabila sa identifice un numar mare de utilizatori care au abordat fete adolescente online pentru a posta mesaje explicit sexuale pe videoclipurile lor. Desi mulți utilizatori se ascund in spatele conturilor anonime pentru a trimite acest gen de mesaje, altii (adesea bărbați adulți) folosesc ceea ce par a fi numele si fotografiile lor reale si incarca, la randul lor, propriile videoclipuri in aplicatie. Iar in timp ce ancheta BBC s-a axat in jurul comentariilor sexuale explicite, au fost descoperite si cazuri in care copiilor le-au fost expediate mesaje amenintatoare sau violente.
Extraordinara dezvoltarea acestei platforme, ce nu pare a putea face fata unora dintre cele mai controversate cazuri ale internetului, si totusi ramane in continuare populara printre milioanele de adolescenti pentru care “tot ce zboara se mananca”.